#IEnjoyPlazaRomania

NOW OPEN
10:00 - 22:00
NR. BONURI PAȘAPOARTE
evenimente și noutăți >> bucurești mall >> Scriitori romani in Primul Razboi Mondial- expo MNLR
04 Martie, 2021 - 16 Martie, 2021
Scriitori romani in Primul Razboi Mondial- expo MNLR

După un circuit internațional, expoziția organizată de catre Muzeul Național al Literaturii Române, “Scriitori români în Primul Război Mondial”, ajunge și la Plaza România și va putea fi vizitată la etajul 1, zona atrium, până pe 16 martie.

În anul 1916, odată cu intrarea României în război, mai mulţi tineri scriitori au fost recrutaţi pentru a apăra interesele patriei. Alături de cei care au luptat pe front, au fost și cei care și-au asumat rolul de medic, un rol ce implică sacrificiu și curaj.
Tot atunci, femei aparținând celor mai diverse categorii sociale s-au oferit voluntar să activeze în spitalele și în cantinele administrate de Crucea Roșie. Însăși Regina Maria s-a implicat în operațiunile desfășurate în sprijinul răniților.
Printre scriitorii prezentați în cadrul expoziției, îi menționăm pe Barbu Ștefănescu Delavrancea (orator desăvârșit, ține un discurs extraordinar în ședința Academiei cu ocazia intrării României în Primul Război Mondial), Hortensia Papadat-Bengescu (soră de caritate la Crucea Roșie), Perpessicius (participă la doar 24 de ani la război, ca sublocotenent, este rănit grav la mâna dreaptă, va scrie cu stânga pentru tot restul vieții), Camil Petrescu (ofițer în armata română, salvat de la moarte de basarabeanul Ion Buzdugan, în urma exploziei unui obuz german, își pierde auzul la o ureche pentru întreaga viață), Liviu Rebreanu (ofițer în armata austro-ungară, dezertează, este dus la Închisoarea Văcărești), Emil Rebreanu (executat de austro-ungari, pe frontul românesc), George Topîrceanu (subofițer de artilerie, este luat prizonier timp de doi ani, relatând trista experiență în „Amintiri din luptele de la Turtucaia”) şi Vasile Voiculescu (și-a asumat misiunea de medic pe front, îngrijind bolnavii și răniții, dovadă de mult curaj și spirit de sacrificiu).

Expoziția prezintă poveștile lor și cum au ajuns spuse în pagini de corespondență, de jurnal, fragmente literare, reproduceri ale unor lucrări de artă vizuală, precum și fotografii. Scriitorii din perioada interbelică, pe care îi citim și studiem astăzi, și-au bazat operele pe experiențele trăite în perioada războiului, insuflând valorile și țelurile naționale personajelor lor și, mai departe, publicului larg.

Plaza Romania, scriitori romani in primul razboi mondial, expozitie MNLR
plaza.romania
Plaza Romania
#IEnjoyPlazaRomania
Follow
ALTE EVENIMENTE ȘI NOUTĂȚI