#IEnjoyPlazaRomania

NOW OPEN
10:00 - 22:00
NR. BONURI PAȘAPOARTE
evenimente și noutăți >> bucurești mall >> George Enescu in vremea marelui razboi (1914-1918)
01 Decembrie, 2023 - 16 Decembrie, 2023
George Enescu in vremea marelui razboi (1914-1918)

Te invităm să descoperi viața și activitatea lui George Enescu în timpul Primului Război Mondial, în perioada 1-16 decembrie, doar la Plaza România, într-o expoziție inedită susținută în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu”.

Înarmat cu „pana, vioara și bagheta”, acestea l-au slujit pe marele compozitor pe întreg parcursul Marelui Război, punându-le mereu în slujba celorlalți. Neobosit, la finalul unei conflagrații ce a secătuit România și omenirea de puteri, G. Enescu conchidea: „din 1918 scot din nou din cutie vioara, și cum se termină războiul, o iau din nou la drum”.

Expoziția prezintă activitatea muzicală susținută de George Enescu în perioada 1914-1918, prin prisma documentelor din arhiva Muzeului Național „George Enescu”: fotografii, afișe, programe de concert, manuscrise, articole de presă, pagini de corespondență etc.

Câteva puncte cheie din activitatea marelui artist în timpul războiului:

• În august 1914, în Franța, Marele Război începuse, iar George Enescu era în plină activitate concertistică. Obținuse un permis de ședere și unul de liberă circulație, astfel că, în 1914, a concertat împreună cu artiști celebri pe mari scene ale Europei. În septembrie s-a întors în România, unde a rămas până la sfârșitul războiului.
• În această perioadă dramatică, muzicianul a susținut recitaluri și concerte ca violonist, dirijor, pianist, a compus și a prezentat opusuri proprii în primă audiție, angajându-se necontenit în activități de binefacere.
• În mijlocul bătăliilor sângeroase și al evenimentelor tragice, George Enescu împreună cu artiști români a încercat să aline suferințele soldaților, orfanilor și văduvelor de război, cântând nu doar în sălile obișnuite, ci și în locuri inedite, pe front sau în spitalele pentru răniți.
• A fondat Orchestra Simfonică din Iași în anul 1918, dirijând-o în nenumărate concerte ale căror venituri le-a donat orfanilor de război și Crucii Roșii din România.
• Pentru impresionanta sa activitate muzicală din acea perioadă, Casa Regală reprezentată de Regele Ferdinand I și Regina Maria l-a decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor.

Plaza Romania, George Enescu in vremea marelui razboi, expoziție
plaza.romania
Plaza Romania
#IEnjoyPlazaRomania
Follow
ALTE EVENIMENTE ȘI NOUTĂȚI