#IEnjoyPlazaRomania

NOW OPEN
10:00 - 22:00
NR. BONURI PAȘAPOARTE
evenimente și noutăți >> bucurești mall >> Expozitie „Pinocchio” in Plaza Romania
15 Iunie, 2023 - 30 Iunie, 2023
Expozitie „Pinocchio” in Plaza Romania

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Fundația Națională „Carlo Collodi” din Italia, cu sprijinul Institutului Italian de Cultură „Vito Grasso” și al Plaza România organizează expoziția „Pinocchio” începând cu data de 16 iunie 2023.
Expoziția reprezintă un omagiu adus scriitorului pentru copii Carlo Collodi, precum și o bucurie a reîntâlnirii cu unul dintre personajele cele mai îndrăgite ale copilăriei, în viziunea celor doi ilustratori de carte pentru copii: Carlo Chiostri și Enrico Mazzanti.
La 7 iulie 1881, Collodi a început să publice Povestea unei marionete – mai târziu intitulată Aventurile lui Pinocchio – în „Giornale per i bambini”. Publicarea în serie s-a încheiat în ianuarie 1883, iar la scurt timp după romanul a apărut în volum. Începând de la prima traducere în limba engleză din 1892, cartea Aventurile lui Pinocchio a devenit treptat o capodoperă cunoscută și tradusă în întreaga lume. Forța acestei lucrări este atât de mare încât adaptările sale teatrale, cinematografice, de televiziune și animate au fost numeroase.
Cartea semnată de Collodi a fost tradusă în aproape trei sute de limbi, dar și de mai multe ori în aceeași limbă. Unii traducători și-au dorit chiar să repropună diferite versiuni ale romanului de-a lungul anilor: nu atât pentru a corecta erorile, ci mai degrabă pentru a oferi un text mai în concordanță cu limba originală – o limbă italiană plină de viață și concretă a lui Collodi – și cu propria lor limbă. De exemplu, în China (unde există mai multe ediții ale romanului lui Collodi), Ren Rongrong, care deja tradusese Pinocchio în 1980, a vrut să ofere o nouă versiune a acestuia în 2018.
Fondazione Nazionale Carlo Collodi (Fundația Națională Carlo Collodi), recunoscută prin Decretul Președintelui Republicii nr. 1313 din 18 iulie 1962, este o organizație non-profit cu sediul în Collodi (PT, Italia) și promovează cultura copiilor și pentru copii pornind de la capodopera literară Aventurile lui Pinocchio. Fundația deține și administrează Parcul Policentric Collodi Pinocchio, care include Parcul Pinocchio, Grădina și Vila istorică Garzoni și Casa Fluturilor. Angajată constant în domeniul culturii și turismului cultural, Fundația administrează o bibliotecă (Biblioteca Collodiana), se ocupă de activități educaționale și culturale, realizează expoziții permanente și itinerante, promovează conferințe și cercetări, publică eseuri, colaborează cu instituții și operatori culturali. în Italia și în întreaga lume. Din 1990, Fundația a fost inclusă în Tabelul Instituțiilor Culturale de Interes Național al Guvernului Italiei.

Pentru mai multe informații: www.fondazionecollodi.it.
Expoziția va putea fi vizitată zilnic, în perioada 15 -30 iunie 2023, în centrul comercial Plaza România, în intervalul 10.00 – 22.00.

Plaza Romania, expozitie, Pinocchio, MNLR
plaza.romania
Plaza Romania
#IEnjoyPlazaRomania
Follow
ALTE EVENIMENTE ȘI NOUTĂȚI