#IEnjoyPlazaRomania

NOW OPEN
10:00 - 22:00
NR. BONURI PAȘAPOARTE
evenimente și noutăți >> bucurești mall >> Povesti de iubire, iubiri de poveste | expozitie MNLR
14 Februarie, 2021 - 24 Februarie, 2021
Povesti de iubire, iubiri de poveste | expozitie MNLR

Iubirea este peste tot în jurul nostru, ascunsă sau explicită, subînțeleasă, tacită sau vehement exprimată. Este un sentiment complex, care a ajuns, adesea, un motiv de poveste sau o poveste în sine. Liantul multor generații de scriitori și scriitoare au fost dragostea și îndrăgostirea, mai ales dacă vorbim despre influențe literare de-a lungul timpului.

Dragostea reprezintă un adevărat fir roșu care călăuzește biografiile autorilor și viețile personajelor, dezvăluind stări dintre cele mai diverse: „crede-mă că niciodată în viața mea n-am fost în starea asta. Sunt dureri de moarte, omule”, „Cu portretul Fridolinii înainte clădesc castele spaniole, și apoi mă întreb, când îmi vine amețeală din înălțimea lor, dacă nu cumva în adevăr am înnebunit”, scria Caragiale. Poveștile lor de iubire devin amintiri cu desene pe nevăzute, sunt strecurate în inele făcute din fire de iarbă, în seri la gura sobei cu gutui coapte pe jar; devin mobilul care a legat sau care a destrămat prietenii sau prejudecăți de-o viață.

Muzeul Național al Literaturii Române împreună cu Plaza România vă invită, în perioada 14-24 februarie, să descoperiți, într-o expoziție inedită dedicată iubirii, 17 portrete ale cuplurilor celebre din literatura română și poveștile lor pasionante, tumultoase și încărcate de emoție. Informațiile au fost culese, redactate și dezvăluite publicului de către muzeografi și sunt însoțite de reproduceri ale scrisorilor autorilor români și de fotografiile acestora, care se regăsesc în bogata arhivă a muzeului.

Poveștile redau momentul întâlnirii protagoniștilor, rememorat în corespondență și în pagini de jurnal. Fie că este vorba despre o sală de clasă în vremea liceului, despre o lojă de teatru, despre trăiri episodice, despre cadrul intim al unor vizite sau al unui joc de societate, în ajunul Crăciunului, citind versuri la gura sobei, fie în pragul ori la finalul unui război mondial, vorbim despre acele clipe care abat ființele de la traseul lor obișnuit, care trezesc curajul de a străbate oceane pentru a ajunge aproape de celalalt, dar și inspirația de a scrie pagini de literatură cu care cititorii să rezoneze peste timp și în care să se regăsească.

Plaza Romania, povești de iubire, iubiri de poveste, expoziție MNLR
plaza.romania
Plaza Romania
#IEnjoyPlazaRomania
Follow
ALTE EVENIMENTE ȘI NOUTĂȚI